Your browser does not support JavaScript!
Familie Buchen-Landesmann

Familie Buchen-Landesmann

Het gezin Buchen-Landesmann bestaat uit David Buchen (geboren op 20 december 1904), Rosa Landesmann (geboren op 12 augustus 1907) en de drie zonen Isaak, Edmond en Manfred (geboren op resp.5 september 1928, 25 januari 1931 en op 17 juni 1935). Zij wonen in Kiel, Duitsland.

BuchenEdmond

Edmond

Naar Nederland

In november 1938 komt Rosa met haar drie zonen naar Den Haag. Het is de bedoeling dat zij verder reizen naar Amerika, zij hebben daarvoor ook al een affidavit. Klara Trachtenberg-Landesmann (Rosa’s zus) en Arthur Landesmann (Rosa’s broer) wonen ook al in Den Haag. Rosa en de kinderen kunnen inwonen bij Arthur op de Spaarnedwarsstraat 19. David Buchen blijft achter in Kiel.

Vluchtelingenverblijven

Omdat Arthur reeds meerdere familieleden onderhoudt, wordt op 11 januari 1939 voor de twee oudste kinderen Isaak en Edmond via het “Kinder-Comite” onderdak gezocht in een vluchtelingenverblijf. Vanaf 19 april 1939 worden Isaak en Edmond opgenomen in Huize Cromvliet in Rijswijk (ZH). Op 19 september 1939 verhuizen zij naar opvanghuis Huize ten Vijver in Den Haag, waar zij tot 11 maart 1940 verblijven. Daarna keren zij weer terug naar het huis aan de Spaarnedwarsstraat 19.

BuchenIsaak

Isaak

Tilburg

Op 1 oktober 1940 worden Rosa en haar drie zonen ingeschreven in Tilburg op de Emmastraat 19. Op 2 april 1941 verhuizen zij de Ridderstraat 18, hun laatste adres in Tilburg.

School

Op de lijst van joodse leerlingen ingeschreven op 30 augustus 1941 op OLS3 staan de drie jongens Buchen vermeld. Hun namen staan ook vermeld op het herinneringsmonumentje voor de omgekomen joodse leerlingen van OLS3. Wanneer joodse leerlingen niet meer naar openbare scholen mogen, gaan zij naar het zogenaamde ‘Joodse Klasje’.

BuchenManfred

Manfred

BuchenLandesmannRosa_1938

Rosa

joodsklasje-8

Joods Klasje

Levende herinneringen

Tijdens het onderzoek naar de verhalen van familie Buchen-Landesman, is er contact geweest met Henry Glanz. Hij is een neef van Isaak, Edmond en Manfred Buchen en groeide met de jongens op in Kiel. Hij vierde de joodse feestdagen met het gezin in Kiel. Hij vertelde dat een van zijn neven ook graag de Hitlergroet wilde doen, wat natuurlijk niet mocht. Dus deed hij het stiekem onder de dekens.

Ruth Bernstein (tegenwoordig Ruth Birndorf) vluchtte ook uit Duitsland en kwam in februari 1939 in Tilburg terecht.Zij was een half jaar jonger dan Edmond en ging eveneens naar OLS3. In haar getuigenis voor het USC Shoah Foundation Institute vertelt zij dat ze een vriendje had en dat zijn naam Edmond Buchen was.

Deportatie

Op 28 augustus 1942 werden zij met de eerste grote deportatie gedeporteerd naar kamp Westerbork. Op 31 augustus werden zij gedeporteerd naar Auschwitz. Direct bij aankomst werden zij op 3 september 1942 in de gaskamers vermoord.

Plattegrond

Op de plattegrond zijn de locaties aangegeven waar Rosa Buchen-landesmann en haar zonen hebben gewoond. De groene iconen geven geboorteplaatsen aan. Een Davidster geeft een plaats van overlijden aan. Een hakenkruis staat voor een concentratiekamp.

David Buchen

David Buchen bleef achter in Kiel toen zijn vrouw en drie zonen naar Nederland vluchtten. Dankzij het Centraal Brits Fonds voor Duits Jodendom werd hij tussen februari en september 1939 met ruim 4000 andere Duitse Joden gered uit Duitsland en overgebracht naar Engeland. Hij werd ondergebracht in een oud trainingskamp van de Eerste Wereldoorlog nabij Sandwich, het Sandwich Kitchener Camp.

Op 10 juli 1940 werden ruim 2500 mensen (waaronder bijna 2000 Duitse Joden) uit Kitchener Kamp gedeporteerd naar Australie op het schip Dunera. David Buchen was een van hen. De reis duurde 7 weken en kwam op 6 september 1940 aan in Sydney. De omstandigheden op het schip waren erbarmelijk.

Bij aankomst in Sydney werden de reizigers overgebracht naar Hay Camp, zo’n, 750 km van Sydney. Daar werden ze vrijgelaten na de aanval op Peral Harbour op 7 december 1941. David bleef in Australie wonen, waar hij nog twee keer is getrouwd. David Buchen overleed op 26 januari 1970.

BuchenDavid

David

Bronnen:

  • Nationaal Archief, Den Haag, Zorg voor Vluchtelingen uit Duitsland, nummer toegang 2.04.58, inventarisnummer 130
  • Regionaal Archief Tilburg, verschillende toegangen.
  • The Association of Jewish Refugees
  • Henry Glanz, communicatie en privé-archief

Copyright Jardena Gil. 2018