Your browser does not support JavaScript!
Horst Eichenwald

Horst Eichenwald

EichenwaldHors-fit

Horst

Op 13 juli 1932 wordt in het kleine dorpje Erwitte bij Lippstadt in Duitsland Horst Eichenwald geboren, eerste zoon van Walter Eichenwald en Lenie Simon. In juli 1935 wordt zijn broer Werner geboren.

Het gezin Eichenwald heeft een winkel in fournituren en men komt er graag even buurten. Ze zijn geliefd in het dorp. Maar na de machtsovername van Hitler in 1933 en het toenemend aantal anti-Joodse maatregelen, verandert de sfeer in het dorp. Minder mensen kopen in de winkel en veel dorpsbewoners vermijden contact met de Joodse Eichenwalds. Tijdens de Kristallnacht, van 9 op 10 november 1938, wordt de winkel van de Eichenwalds compleet verwoest.

huis-fit

Het huis van Horst in Erwitte

Naar Nederland – een zwerftocht

Na de Kristallnacht vinden de ouders van Horst dat hij in veiligheid moet worden gebracht. Op 4 januari 1939, Horst is dan 6½ jaar, vertrekt Horst alleen naar Nederland, naar zijn oom en tante in Arnhem. Hij reist met een grote groep Duitse kinderen. Hij moet onderweg in Arnhem uitstappen, maar hij valt in slaap en belandt uiteindelijk in de vakantiekolonie het  Zeehuis in Bergen aan Zee. Na ruim twee maanden wordt Horst overgeplaatst naar het Burgerweeshuis in Amsterdam.

Op 28 juli 1939 komt Horst bij Maurits en Helena Kiek en hun zoon Bram van vijf jaar terecht, in Eindhoven. Op 3 mei 1940 moet Horst naar Eugen en Sofia Benjamin en hun dochter Ilse in een vluchtelingenpension in Eindhoven. Op 4 juli 1941 komt Horst uiteindelijk bij familie Mozes, in de Waterhoefstraat in Tilburg terecht. Zo eindigt zijn eenzame zwerftocht van tweeëneenhalf jaar langs vijf adressen.

famMozes-4fit

Familie Mozes: Roosje, Salomon, Martha en Katrien

Vanaf 1 september 1941 mogen Joodse kinderen niet meer naar reguliere scholen. Voor de kinderen tot en met 13 jaar wordt een noodlokaal ingericht als Joodse school, waar Roosje en Horst elke ochtend les krijgen.

Tilburg - Familie Mozes

Horst wordt opgenomen in het gezin Mozes, dat bestaat uit Salomon en Katrien en hun dochters Martha (15) en Roosje (12). Op 19 november 1943 wordt Horst zelfs officieel als pleegzoon aangenomen. Salomon werkt als verpleger, Katrien is huisvrouw. Martha gaat naar de Ulo en Roosje gaat naar de Openbare Lagere School in de Korte Schijfstraat. Horst gaat daar ook naar toe, maar lang duurt zijn schooltijd niet.

joodsklasje-8

Joods Klasje

Kamp Vught

Op 28 augustus 1942 vindt het eerste transport van Joden uit Tilburg plaats. Maar het gezin Mozes kan in Tilburg blijven, omdat Salomon lid is van de Joodse Raad en daardoor vrijgesteld van deportatie. Het gezin bespreekt de mogelijkheid van onderduiken, maar Katrien is erg bang en ze besluiten te vertrouwen op de vrijstelling van Salomon.

Op 8 april 1943 komt de oproep dat familie Mozes zich toch ook moet melden voor transport. Samen met nog 28 andere Joden uit Tilburg vertrekken familie Mozes en Horst op 9 april 1943 naar concentratiekamp Vught.

Horst komt zonder de anderen terecht in de jongensbarak. Het gezin ontmoet elkaar wel elke zondag. Soms is Salomon er niet bij omdat hij als verpleger werkt in de ziekenbarak.

Sobibor

Op 6 en 7 juni 1943 vertrekken uit kamp Vught twee kindertransporten met alle bijna 1300 kinderen tot en met 16 jaar. Er wordt gezegd dat ze naar een speciaal kinderkamp gaan. Horst en Roosje moeten op 7 juni 1943 op transport en Katrien gaat met ze mee. De trein rijdt naar doorgangskamp Westerbork en daarna meteen door naar vernietigingskamp Sobibor. Zij komen daar op 11 juni 1943 aan en worden na aankomst meteen vergast.

Salomon

Salomon Mozes gaat pas later op transport vanwege zijn werk als verpleger. Evenals Katrien, Roosje en Horst wordt ook hij vergast in Sobibor, op 16 juli 1943.

Martha

Martha kan in kamp Vught werken bij de Philips-groep. Deze groep is door Philips ingesteld en biedt lange tijd bescherming tegen transport. Ondanks uiteindelijke deportatie en zware beproevingen overleeft Martha, als enige van het gezin, de oorlog.

Transportlijst1943juni8-fit

Transportlijst

Copyright Jardena Gil. 2018